Cloud
IaaS, PaaS, SaaS - wat is het verschil?
Als je informatie zoekt over werken in de cloud wordt je al snel om de oren geslagen met allerlei termen, waaronder de bovenstaande. Maar wat betekenen die afkortingen nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen de drie?
​
IaaS staat voor 'Infrastructure as a Service'. Wanneer er gesproken wordt over IaaS gaat het dus over het naar de cloud brengen van je infrastructuur: servers, opslagcapaciteit, firewalls, ....
Je infrastructuur of delen ervan naar de cloud brengen heeft als voordeel dat je geen zware investeringen hoeft te doen en dat de beschikbaarheid van je infrastructuur goed geregeled is.
​
PaaS staat voor 'Platform as a Service'. Het laat vooral ontwikkelaars toe om applicaties te kunnen programmeren zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de infrastructuur. Op die manier kunnen zij goedkoper en sneller nieuwe of aangepaste applicaties ontwikkelen.
​
SaaS staat voor 'Software as a Service' en is waarschijnlijk de vorm waarmee je al het meest hebt gewerkt. Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren maken massaal gebruik van applicaties die in de cloud staan. Denk maar aan Netflix, en voor bedrijven Office 365 of Hubspot bijvoorbeeld. Software in de cloud heeft heel wat voordelen voor de bedrijven: er is geen lang ontwikkelingstraject nodig, de instapkosten zijn laag, je kan snel schakelen wanneer er gebruikers bijkomen of weggaan en je hebt altijd de meest up-to-date versie van de software beschikbaar.
Zijn mijn gegevens wel veilig in de cloud?
Gegevens worden in de cloud altijd versleuteld opgeslagen en zijn dus nooit zomaar beschikbaar voor iedereen.
Daarnaast is het uiteraard belangrijk om ook zelf altijd de nodige voorzorgen te nemen: zorg dat je sterke wachtwoorden gebruikt en dat ook de toegang tot je netwerk en jouw bestanden steeds goed beveiligd zijn.
En natuurlijk blijft het ook wanneer je gegevens in de cloud staan belangrijk om altijd te zorgen voor een goede back-up. Want ook al zijn datacenters in de cloud beter beveiligd dan wanneer die in jouw bedrijf zou staan, er blijft altijd -hoe klein ook- een kans bestaan dat er iets misgaat.
Wil je meer weten over security binnen jouw bedrijf, neem dan gerust een kijkje op deze pagina.
Wat is het verschil tussen private cloud, public cloud en hybrid cloud?
Wanneer je kiest voor de cloud heb je verschillende opties.
Kies je voor een private cloud oplossing, dan wordt de infrastructuur of de software niet met andere bedrijven gedeeld. Je geniet dus wel van de flexibiliteit en schaalbaarheid van een cloudoplossing, maar je hebt meer controle en privacy omdat er niets met anderen wordt gedeeld.
​
Kies je voor een publieke cloud oplossing, dan maak je gebruik van een gedeelde online infrastructuur. Jouw gegevens zijn uiteraard alleen voor jou toegankelijk, maar ondersteunende infrastructuur of software wordt ook gebruikt door andere bedrijven. Deze oplossing is zeer kosteneffectief, flexibel en schaalbaar.
​
De hybride cloud is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie van de twee. Dit is in veel bedrijven ook de aangewezen manier van werken. Voor een aantal applicaties kan het belangrijk zijn dat ze private cloud staan, zodat je steeds toegang hebt tot je eigen data. Terwijl je voor een heel aantal andere toepassingen ook prima kunt werken met een oplossing in de publieke cloud.
​
Best ingewikkeld? Wij denken graag met je mee wat voor jouw bedrijf de beste keuzes zijn. Zodat jij kan focussen op jouw kernactiviteiten.
Wat als de verbinding uitvalt?
Het grote voordeel van gegevens in de cloud is natuurlijk dat je evengoed van op kantoor als vanuit je keuken kan werken. Zolang je maar een internetverbinding hebt. Valt die weg, dan kan je ook niet meer aan je gegevens.
​
Dus het is belangrijk om te controleren dat je leverancier de nodige maatregelen heeft genomen om in geval van uitval toch beschikbaar te blijven. En ook jijzelf kan zorgen voor een noodoplossing moest het internet op jouw locatie wegvallen.
​
En voor écht bedrijfskritische applicaties kan het ook de beste keus zijn om niet over te gaan naar de cloud, maar om deze gewoon intern en on-premise te blijven gebruiken.
Welke investering moet ik voorzien als ik wil overstappen naar de cloud?
Om over te stappen hoef je niet te investeren.
Dat is precies het allergrootste voordeel van de cloud. Je betaalt enkel voor wat je nodig hebt.
​
Wanneer al je infrastructuur lokaal staat moet je een investering doen die in veel gevallen over vijf (of meer) jaar wordt afgeschreven. Dat betekent dat je vandaag moet inschatten hoe je noden gaan evolueren in de komende vijf jaar. En dat je dus vanaf het begin betaald voor de groei die je pas over enkele jaren verwacht.
​
Cloud oplossingen groeien met je mee. Terwijl jouw bedrijf groeit kan je je abonnementen met je mee laten groeien. Je betaalt per maand voor wat je verbruikt waardoor je nooit teveel betaald.